Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polentové hranolky s olivami a s aïoli
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 14
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2191 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 180 g
Tuky 146 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neutrální polentě dávají olivy opravdu šmrnc. K nim si udělejte omáčku z majonézy a česneku.

Suroviny

vývar kuřecí 750 ml
+ na vymazání formy
polenta 170 g
instantní + cca 100 g na poprášení
kalamata, odpeckované, přepůlené, lze nahradit černými řeckými olivami bez nálevu
rozmarýn 2 PL
lístky
sůl mořská
Na omáčku aïoli
majonéza 125 g
domácí nebo dobrá kupovaná
česnek 1 stroužek
drcený
sůl mořská

Postup

1

V misce dobře promíchejte všechny přísady na omáčku a uložte do chladničky. V hrnci přiveďte k varu vývar s máslem. Trochu ztlumte a za stálého míchání vsypte polentu. Vařte 2 minuty do zhoustnutí. Stáhněte ze zdroje tepla a vmíchejte olivy.

2

Rozetřete směs do dobře vymazané obdélníkové formy (27 × 16 cm) a nechte zcela vychladnout. Vyklopte, nakrájejte na špalíky a poprašte zbylou polentou.

3

Polentové hranolky rozložte spolu s rozmarýnem na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 ºC asi 25 m inut dokřupava. Podávejte s omáčkou aïoli.

Něco navíc: Jsou výborné samotné jako předkrm, ale hodí se i jako rafinovaná příloha ke grilovanému steaku nebo kuřeti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...