Slané chuťovky z listového těsta jsou vždy hitem každého večírku. Zkuste tentokrát do těsta zabalit válečky z kořeněného mletého masa. Ze stolu budou mizet jako mávnutím kouzelného proutku.
Suroviny
Postup
Na masovou nádivku dejte do mísy mleté maso, strouhanku, 1 vejce, lístky petrželky a citronovou kůru.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a při nízké teplotě opékejte cibuli dosklovita. Přidejte česnek, chilli a oregano, opékejte další 2 minuty, až se česnek a koření řádně rozvoní. Dejte stranou a nechte vychladnout.
Směs cibule, česneku a koření vsypte k masu a rukama dobře promíchejte.
Rozehřejte troubu na 190°C (horkovzdušnou na 170°C) a pusťte se do rolek. Rozmotejte listové těsto a každý plát rozřízněte na dva dlouhé úzké obdélníky – na rolky využijete pouze tři, zbylý plát schovejte na jiné použití (třeba na sýrové tyčinky se slaninou). Obdélník těsta položte na pracovní desce delší stranou k sobě. Rozdělte masovou náplň na tři části. Třetinu náplně naneste v pruhu na střed jednoho z obdélníků těsta. Okraj vzdálenější dlouhé strany obdélníku pomažte rozšlehaným vejcem. Nadzdvihněte bližší stranu těsta a zarolujte směrem k pomazanému okraji. Otočte vzniklou roládu švem dolů. Zopakujte se zbylým těstem a náplní. Zubatým nožem nakrájejte každou roládu na čtyři stejné díly – rolky.
Položte rolky na plech vyložený pečicím papírem a potřete zbylým rozšlehaným vejcem a posypte směsí sezamových semínek.
Pečte 25 minut, nebo dokud nejsou kousky zlaté a náplň plně propečená. Před podáváním nechte trochu zchladnout.
NĚCO NAVÍC
Rolky budou výborné i s mletým jehněčím masem, hladkolistou petrželku vyměňte za nasekanou mátu.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.