Recept na originální Sacherův dort je přísně střeženým tajemstvím cukrářů vídeňského hotelu Sacher. Tohle čokoládové "nebe v ústech" s meruňkovým džemem potěší každého gurmána. Recept sice není původní, ale chuťově je velmi podobný nejznámnějšímu dortu, který si můžeme dát ve Vídni.
Suroviny
Postup
150 g rozlámané čokolády rozpusťte ve vodní lázni.
Na polevu si dejte stranou po lžíci cukru a másla.
Zbylé máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem do pěny. Za stálého šlehání přidávejte žloutek po žloutku.
Máslovou směs smíchejte s vychladlou čokoládou, přisypte prosátou mouku a špetku soli. Důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto.
Bílky vyšlehejte do tuhé pěny. Přidávejte po lžících do čokoládové směsi a opatrně stěrkou zapracujte.
Dortovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte papírem na pečení. Čokoládovou směs vlijte do formy a povrch uhlaďte stěrkou. Pečte 40–50 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nechte zcela vychladnout ve formě.
Meruňkový džem zahřejte s citronovou šťávou a přepasírujte přes síto. Vychladlý dort vyjměte z formy, rozkrojte ho na dvě stejně silné části a potřete marmeládou. Vrchní část a boky dortu také potřete tenkou vrstvou džemu.
Zbylou nalámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přidejte odložený cukr a máslo a promíchejte. Odstavte z plotny a přilijte smetanu. Při ohřívání míchejte, ale nenechte vařit. Horkou polevou opatrně polijte nebo potřete vrchní část a boky dortu. Nechte ztuhnout.
Zdroj: Moje Gotowanie