Není sendvič jako sendvič. Croque Madame je jasným důkazem toho, že pokud vsadíte na správné suroviny, lze i obyčejný sendvič se šunkou, sýrem a vejcem proměnit v opravdu nekonečně luxusní zážitek.
Suroviny
Postup
Jednu stranu chleba potřete rovnoměrně menší částí másla. Položte pomazanou stranou na pánev a opečte dozlatova. Druhou stranu neopékejte. Odložte stranou.
V menším hrnci rozpusťte 60 g másla na bešamel. Když máslo zpění, zasypte ho moukou a umíchejte jíšku. Míchejte, dokud jíška trochu nezezlátne a nerozvoní se. Poté po částech zapracujte mléko. Míchejte, dokud nebude směs hladká. Vařte na středním plameni přibližně 5 minut, dokud nezhoustne. Osolte, opepřete a přidejte špetku strouhaného muškátového oříšku. Vypněte vařič a vmíchejte 60 g strouhaného sýra. Když je bešamel hladký, odložte stranou a občas promíchejte.
V troubě rozpalte gril. Na plech vyložený papírem na pečení položte 4 plátky chleba neopečenou stranou vzhůru. Pomažte podle chuti dijonskou hořčicí. Na každý chleba položte 2 plátky šunky a nasypte 20 g sýra. Vložte do trouby pod gril a opékejte, dokud se sýr nerozpustí.
Na rozpuštěný sýr položte druhý plátek chleba opečenou stranou vzhůru a lehce stlačte. Potřete bešamelovou omáčkou podle chuti. Posypte zbylým sýrem a znovu vložte pod gril. Grilujte pět minut, dokud povrch nezezlátne a nezačne bublat.
Z vajec připravte na nepřilnavé pánvi volská oka se žloutkem propečeným tak, jak máte rádi.
Hotový sendvič vyndejte z trouby, nahoru položte volské oko, posypte nasekanou pažitkou a ihned podávejte.