Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Solný květ, černá, uzená nebo himálajská sůl: K čemu je využít a která je nezdravější

sůl himalájská
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou černou, růžovou, mořskou či uzenou sůl.

Sůl se kdysi těšila takové vážnosti a byla tak cenná, že sloužila jako platidlo. Dnes tu obyčejnou běžně koupíte za pár korun. Můžete si ale pořídit i vybrat i takovou, jejíž cena vyšplhá přes tisícovku za kilogram.

  • Speciální soli jsou sice drahé, na dochucení pokrmu jich však potřebujete doslova jen špetku, a tak vám vydrží prakticky věčnost.

Jedlá kamenná sůl

Univerzální, oblíbená a velmi levná sůl, která je běžně k sehnání v různé kvalitě a provedení, od nejjemnějšího ‚písku‘ až po hrubé krystaly do mlýnků nebo na sypání pečivaJde o běžnou sůl s univerzálním využitím. Uvaříte s ní skvělou českou klasiku, větší krystaly báječně křupou na slaném pečivuZískává se dobýváním z podzemí, kam se dostala z pravěkých moří.

  • Kupujete-li sůl na nakládání potravin, doporučujeme číst složení. Mohou se do ní totiž účelově přidávat další látky. 
  • Běžně se přidávají minerály jako jsou jód nebo fluor i přídatné, protispékavé či protihrudkující, látky, které udržují sůl sypkou.
  • Do nálevů či k nakládání se víc hodí mořská sůl.

Mořská sůl

Spolu s kamennou solí patří k nejběžnější výbavě každé kuchyně. Stejně jako ona se prodává v různé formě krystalů (jemná či hrubá) i kvalitě (rafinovaná i přírodní). Mnozí šéfkuchaři přísahají, že jídlo s mořskou solí chutná lépe. Mořská sůl se získává odpařováním mořské vody.

  • Může obsahovat stopové prvky nebo sloučeniny, které se přirozeně vyskytují v přírodě. Objevit se v ní však mohou objevit i účelově přidané látky podobně jako v soli kamenné. 
  • Jde o univerzální sůl vhodnou do jakéhokoliv jídla. Zkuste špetku soli vždy přidat do sladkých jídel a dezertů – krásně vyváží sladkost.

Existují speciální druhy mořské soli, které vynikají specifickou chutí, strukturou a výrazně vyšší cenou než sůl ‚obyčejná‘. V prodejnách delikates koupíte například vločkovou mořskou sůl z různých evropských oblastí (francouzskou z Camargue, britskou z Maldonu či italskou z Trapani).

Jak použít fleur de sel?

Zcela zvláštní postavení mezi nimi zaujímá fleur de sel. Solný květ, jak zní doslovný překlad z francouzštiny, jsou srostlé krytaly, které se sbírají ručně z krusty na hladině odpařující se mořské vody. Velmi tenké a drobné plátky působí na pokrmech opravdu luxusně.

Výrazné druhy soli krásně vypadají, křupou a příjemně se rozplývají na jazyku. Nejvíc vyniknou při dokončování jídla, solit jimi polévku by bylo, i vzhledem k vyšší ceně, zbytečné plýtvání.

  • Při vaření na to myslete a přizpůsobte solení pokrmů, aby jídlo nebylo ve finále přesolené.
  • Steaky, ale i zmrzlina a další dezerty jsou pro párování s vločkovovou mořskou soli jako stvořené.

Kam použít uzenou sůl?

Koupíte ji ve variantě mořské i horské soli. Ta nejkvalitnější se pozvolna udí v kouři z bukového dřeva. Tento proces, který prý pochází od Vikingů, předá krystalům jemně hnědou barvu a výrazně kouřovou vůni.

Používá se hlavně za studena. Podpořte s ní na závěr chuť grilovaného masa, ryb či zeleniny nebo ji přidejte všude tam, kde chcete docílit kouřového efektu, například do BBQ omáček, čatní apod.

Proč je himálajská sůl růžová?

Pochází z vysokohorských nalezišť Himálaje. Přirozeně obsahuje minerály, které jí dodávají jedinečnou barvu. Hezky křupe a díky výrazné oranžovorůžové barvě jí to sluší v průhledných mlýncích i ve směsích koupelových solí.

  • V kuchyni má široké uplatnění. Jemně ochutí zeleninu pečenou v troubě, grilovaná masa i pomazánky.
  • Protože neobsahuje přidané látky jako jód, hodí také k nakládání zeleniny.
  • U hodně světlých jídel může ve větším množství lehce měnit odstín výsledného pokrmu.

Černá sirná sůl, kala namak

Těží se v sopečných oblastech v pákistánském podhůří Himálaje. Má vysoký obsah železa a síry, která jí dává specifickou vajíčkovou chuť a zápach. Toho využívají recepty na veganská míchaná ‚vajíčka‘ a ‚vajíčkové‘ pomazánky. Po umletí získají černé krystaly šedorůžovou barvu. Neobvyklá sůl vyniká obsahem síry

  • Černá himalájská sůl se používá hlavně zastudena, bez tepelné úpravy. Hodí se do již pomazánek a všech jídel, která chcete obohatit o vajíčkovou chuť i bez vajíček.

Zajímavá je také černá sůl z Kypru, která vzniká specifickým způsobem odpařování mořské vody, při které sůl krystalizuje do tvaru pyramidek. Černou barvu ovšem získává díky dřevěnému uhlí, se kterým se zahřívá. 

Zdroje informací: časopis Apetit, dTest, Vyhláška č. 398/2016 Sb.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč