Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Skromné jídlo nemusí být chudé. Uvařte si pasta e ceci, kde nechybí bílkoviny i vláknina a tři porce vyjdou na 70 korun

Těstoviny s cizrnou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Doba si žádá, abychom přicházeli s recepty, které neprovětrají naší peněženku. Jídlo ale musí obsahovat všechny potřebné živiny, abychom se o nic neochuzovali. Někdy to bývá těžké, ale tentokrát jsme šli na jistotu. Pasta e ceci jsou naprostou skromnou peckou!

V základní verzi si pasta e ceci vystačí jen s cizrnou, těstovinami, česnekem a rozmarýnem. Existuje ale mnoho variant. Někdo přidává ještě cibuli, víno či ančovičky, slavný kuchař Gennaro Contaldo vyměnil rozmarýn za šalvěj a přisypává kostičky pancetty, mrkve a řapíkatého celeru.

  • Konzistenci pokrmu můžete ovlivnit tím, kolik vody z vaření cizrny do něj přidáte. Výsledek může být hustá krémová omáčka (zejména pokud cizrnu rozmixujete dohladka) nebo se může blížit spíše vydatné polévce.
  • Pokud spěcháte, cizrnu uvařte v tlakovém hrnci. Pasta e ceci se často připravuje z drobnějších těstovin, není však hřích nalámat do jídla i špagety. Přimlouváme se však za použití dobrého olivového oleje.
  • Recept najdete níže.

Inspirovali jsme se instagramovou komunitní kuchařkou #skromnejidlo zakladatelky Apetitu Hanky Michopulu. Všechny recepty z této kategorie vychází na 3 porce do 70Kč a nechybí v nich bílkoviny a vláknina.

Historie pasta e ceci sahá až do středověku

Pasta e ceci, což v překladu znamená těstoviny s cizrnou, je klasické italské jídlo, které má bohatou historii zakořeněnou v kulinářských tradicích Středomoří. Tuto vydatnou kombinaci těstovin a cizrny si Italové vychutnávají již po staletí a stala se oblíbeným základem italské kuchyně.

Původ těstovin pasta e ceci sahá až do starověku. Cizrna, známá také jako fazole garbanzo, se pěstovala na Blízkém východě a do Itálie se dostala v době Římské říše. Díky své všestrannosti a výživové hodnotě se rychle stala oblíbenou surovinou.

  • Jednoduchost pokrmu odráží vynalézavost italské kuchyně, která využívá základní suroviny ze spíže k vytvoření sytého a výživného jídla.
  • Obliba těstovin e ceci se rozšířila i za hranice Itálie a italští přistěhovalci přenesli své kulinářské tradice do různých částí světa. V italsko-amerických komunitách a dalších zemích ovlivněných italskou kuchyní se tak můžete setkat s různými variantami tohoto pokrmu.

Zdroj: Vyšlo v časopise Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Kateřina Kočičková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč