Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na co v kuchyni použít vepřovou kýtu a k jakým úpravám se hodí

vepřová kýta
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Jeden z nejlibovějších kusů vepřového masa vyžaduje jemné zacházení. Kuchař Václav Frič poradí, co se dá udělat z vepřové kýty a jak ji v kuchyni použít. 

Vepřová kýta je zadní noha vepře od stejna ke kolenu. Skládá se z mohutné kosti obalené dlouhými svazky svalových vláken. Jde o velký kus libového masa ve stejnorodé kvalitě, proto se kýta používá k výrobě šunky, zejména sušené. Obsahuje minimum tuku, proto má při tepelné úpravě tendenci vysychat. 

Vepřovou kýtu koupíte opravdu všude, její kvalita však jako u jakéhokoli jiného masa kolísá. Maso přirozeně mramorované tukem pochází se speciálních plemen a biochovů, protože jejich chov vyžaduje mj. přirozenou čili delší jateční dobu. Po přeštických vepřících nebo vepřovém z farmy Sasov budete muset trochu hledat online, ale seženete je. Vynikající vepřové má také Ekofarma Rybník. Výtečné je také vepřové maso z maďarského plemene vepřů mangalica.

Proč vepřovou kýtu?

  • Protože je jednoduchá na opracování. Na plátku z kýty není třeba nic čistit, ořezávat ani jinak upravovat. I její příprava má však své zásady.
  • Protože je libová. Nechcete z jídelníčku vyškrtnout vepřové, ale hlídáte si linii? Pak právě vepřová kýta může být pro vás řešením.
  • Protože má různorodé využití. Můžete ji jakkoli ochutit, připravit v troubě nebo na minutku, na plátky nebo na nudličky, ostrou nebo jemnou – fantazii se meze nekladou.

Co k obědu či večeři z vepřové kýty?

Z vepřové kýty připravíte skvělou domácí šunku, ale také řízky, italskou saltimboccu, grilované ražniči, doměkka dušené plátky i asijské minutky. Důležité však je připravovat ji rychle, aby nebyla tuhá, případně ji dělat dlouho dopřát jí tuk a tekutiny.

Připravte si třeba pečenou vepřovou kýtu, kterou můžete uchovat ve sklenicích na později, nebo vepřovou kýtu na smetaně. Využijete ji také na šašlik nebo ražniči, případně na přípravu závitků či španělských ptáčků.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin
  • Tipy a triky

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin

Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami. ...
AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč