Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 potravin, které učiní z rostlinného vaření a stravování radost bez větších kompromisů

vegan
ZDROJ: Vegan Liftz/pexels
sdílet:

Pokud jste se rozhodli pro čistě rostlinné stravování, pak vám možná pomůže pět vychytávek, které vám při vaření pomohou. Skvěle fungují také, pokud čas od času chce svůj jídelníček zpestřit nebo odlehčit.. Ochutnejte dokonalé výpečky ze seitanu, aquafabu, objevně chuť tekutého kouře a další speciality.

Ať už se rozhodnete stravovat vegansky z etických, ekologických, zdravotních či jakýchkoli jiných důvodů, naše tipy v tomto článku možná posunou přípravu rostlinného jídla o stupeň výš.

  • Veganská strava totiž není jen o vyřazování potravin z jídelníčku, ale hlavně o kreativním hledání nových surovin a receptů.

Hrachový protein

Hrachovou bílkovinu ocení nejen sportovci, ale všichni, kteří chtějí svému tělu dopřát extra porci bílkovin. Oproti syrovátkovému, vaječnému, ale i sójovému proteinu je hypoalergenní, bývá dobře snášen a zpravidla nezpůsobuje trávicí obtíže.

  • Co do obsahu bílkovin je srovnatelný s klasických syrovátkovým proteinem a vašemu tělu dodá v jedné porci až 25 gramů bílkovin. 
  • Patří mezi bezlepkové potraviny.
  • Obsahuje malé množství sacharidů a hodí se i do nízkosacharidové diety.
  • Snadno se míchá s vodou a je dobře stravitelný.

Kam s hrachovým proteinem? Vedle nejjednoduššího způsobu rozmíchat v tekutině a vypít ho můžete přidat do oblíbené snídaňové kaše, jogurtu či smoothie. Skvěle ho uplatníte i do lívanců nebo zeleninových placek.

Aquafaba

Aquafaba v kulinářském světě znamená vyšlehaný cizrnový nálev a je tedy hrdou veganskou alternativou vaječného bílku. Výraz pochází z kombinace slov aqua (voda) a faba (fazole). Od teď už nálev z cizrny nevylévejte a použijte k našlehání do sněhu.

  • Aquafaba není cítit po luštěninách a můžete ji použít jak na sladko, tak i na slano
  • Aquafabu můžete připravit nejen z nálevu konzervované cizrny, ale také z vody, ve které cizrnu uvaříte. 
  • Dokonale vyšlehaný cizrnový sníh připravíte za cca 15 minut intenzivního šlehání. 

Aquafaba se skvěle hodí k přípravě nadýchaných pusinek, piškotového korpusu či načechrané sněhové peřinky na žemlovku

Kala Namak sůl

Kala Namak je černá sůl, která je oceňována zejména pro svůj vysoký podíl železa a síry. Právě síra dodává soli Kala Namak velmi specifickou chuť a vůni. Kala Namak sůl je alternativou klasické soli.

  • Je vhodná pro osoby trpící chudokrevností, zažívacími obtížemi či pálením žáhy.
  • antioxidační a antiparazitární účinky a pozitivně působí na regeneraci organismu.
  • Vzhledem ke svému indickému původu se nejčastěji používá právě v indické kuchyni.

Černou sůl můžete využít nejen k přípravě hlavních indických pokrmů, ale také v čatní, polévce či pomazánce. Spolu s tofu připravíte dokonalá veganská míchaná vajíčka.

Seitan

Seitan je v podstatě koncentrovaný lepek a na rozdíl od výše uvedených veganských ingrediencí tedy není vhodný v rámci bezlepkové diety. To mu však na popularitě neubírá. Patří mezi oblíbené alternativy masa, ale i sójových výrobků, jako jsou například tofu či tempeh.

  • Seitan se vyrábí z pšeničné mouky. Jedná se o čistý lepek s vysokou výživovou hodnotou.
  • Chuťově je seitan nevýrazný a dokáže velmi dobře přijmout chuť koření a dalších surovin.
  • Upravená forma lepku v podobě seitanu je pro náš organismus dobře stravitelná.

Použít seitan můžete kdykoli, když hledáte vhodnou alternativu masa a sójových výrobků. Hodí se do jakékoliv národní kuchyně, včetně české, kde si ze seitanu můžete připravit luxusní výpečky. Stačí seitan předem dobře namarinovat do směsi oleje, koření (kmín, uzená červená paprika, sůl a pepř) a česneku a následně péct jako klasické výpečky. 

Tekutý kouř

Tekutý kouř je přírodní tekutinou s vysoce aromatickou chutí a vůní dřevěného kouře. Vyrábí se z ořechového dřeva za pomoci řízené tepelné degradace dřeva s omezeným přístupem kyslíku. Vzniklá pára se následně nechá kondenzovat.

  • Tekutý kouř se používá jako koření či dochucovadlo, chceme-li dosáhnout kouřové chuti a vůně. 
  • V klasických prodejnách s potravinami na něj spíše nenarazíte, poohlédněte se ve specializovaných obchodech.
  • Alternativou tekutého kouře je tzv. kouřová sůl.

Při dávkování tekutého kouře buďte opatrní, stačí jen 1 – 2 kapky. Pokud by vám ujela ruka, hrozí, že pokrm bude příliš hořký.

Zdroje informací: nejzdravejsi.cz, zdraviakrasa.cz, bylinkovo.cz, vegan.cz, kralovstvichuti.cz, vegmania.cz

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč