Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zaručené letní osvěžení: studená bulharská polévka tarator je skvělá do letních veder

Studená omáčka tarator
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Nikomu se ve velkých vedrech nechce příliš stát u plotny, ani chuť na teplé jídlo není příliš velká. Vyřešit oběd, svačinu nebo večeři můžete studenými letními polévkami. Jednou z nich je velmi oblíbneá okurková z Bulharska. Nese název tarator a připravit ji můžete i ve veganské verzi. 

Teploty, které atakují třicítku téměř každý den — taková je častá letní realita. Člověk hledá ochlazení, kde se dá. Kromě pobytu u vody a dodržování pitného režimu, mohou pomoci i jídla, která vás až překvapivě dobře osvěží

Šťavnaté plodiny do veder

Příkladem takových pokrmů jsoui studené polévky. Své místo mají například v jídelníčku států celé Evropy. Ve Španělsku připravují oblíbené gazpacho nebo ajo blanco, v Polsku nese studená polévka jméno chlodnik. 

Z Bulharska pochází polévka tarator, která je oblíbená na celém Balkáně. Skládá se totiž z osvěžujících surovin – okurky, česneku a jogurtu – a je až neuvěřitelně lahodná. Složením tak připomíná okurkový salát.

Rychlovka, která potřebuje vychladit

Základem je okurka, tu je potřeba nakrájet na kostičky, jemné plátky nebo ji můžete nastrouhat. Tu přidáte do bílého jogurtu či kysaného mléka, přidáte utřený česnek, sůl a pepř.  

  • Takto připravený základ potřebuje vychladit v lednici. Před podáváním můžete přidat nasekaný kopr a hrst nasekaných vlašských ořechů.  

Příjemné ochlazení vás s takto připraveným pokrmem jistě nemine. Tarator unese i pár kostek ledu, jeho chuti to vůbec neublíží.

Varianta pro vegany

Užít si chuť léta můžou dokonce i vegani. Stačí použít rostlinný jogurt, rostlinnou zakysanou „smetanu“ či rostlinný nápoj.

Tip!

Nepoužité části okurky nebo slupky nemusíte vyhazovat! Můžete je použít jako kosmetické prostředky nebo rovnou jako masku na obličej. Pomohou s osvěžením a hydratací pleti.

Zdroje informací: Apetit, Forbes, Vegan

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Glosa Anny Grosmanové: Mami, náš svačinu?
  • Lidé a jídlo

Glosa Anny Grosmanové: Mami, náš svačinu?

Období v životě matky, kdy má doma malé svačinožrouty, se může zdát možná krátké, ale pro ty, kdo jsou zrovna v zákopech, je to celá věčnost. Ať už jste to zažili, zažíváte, nebo vás to brzy čeká, užijte si dnešní glosu, třeba se...
Tenderizér: Tajemství křehkého masa, které jste možná neznali
  • Tipy a triky

Tenderizér: Tajemství křehkého masa, které jste možná neznali

Žvýkáte už pět minut steak a přemýšlíte, kde se stala chyba? Minutkové maso je opět tvrdé jako podrážka? Možná už jste přemýšleli nad tím, jak ho udělat křehčí a šťavnatější. Příště, až budete připravovat maso, zkuste použít tenderizér –...
Objevte cottage, neprávem přehlížený zázrak mezi sýry
  • Zajímavosti

Objevte cottage, neprávem přehlížený zázrak mezi sýry

Kdybychom měli vyjmenovat všechny přednosti sýru cottage, nic jiného by se do tohoto článku nevešlo. Je čistě přírodní, obsahuje minimum tuku, zato mnoho vitamínů, napomáhá správné činnosti střev a navíc je velmi univerzální. Zároveň je to...