Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Toustový chleba podle Maškrtnice: Zapomeňte na dusivé tousťáky ze supermarketu a upečte si nadýchaný a vláčný toustový chléb doma

2x toustový chleba
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Možná se k toustovému chlebu stavíte trochu s rezervou. Možná tvoří vaše železné mrazákové zásoby a když je nejhůř, přijde na něj konečně řada. Být to tak ale vůbec nemusí! Upečte si s námi nadýchaný a jemný toustový chléb podle foodbloggerky Maškrtnice!

Abyste předešli nezdaru, bude se vám do začátku hodit pár tipů, vychytávek i našich zkušeností.

Mléko, smetana, zakysaná smetana: Recept je fantasticky variabilní, testovali jsme verzi s vodou, s mlékem, a dokonce i se smetanou.

A protože Maškrtnica říká: „Čím víc tuku, tím lépe“, použili jsme tu 30% smetanu ke šlehání. Dáte-li více sladké smetany a o to méně zakysané smetany, nevadí to, sama Maškrtnica radí, že můžete chléb zadělat čistě jen sladkou smetanou. 

Kynutí: Chléb kyne opravdu hodně pomalu, pokud byste však proces potřebovali ještě zpomalit, můžete dát těsto na druhé kynutí do lednice. Nebo jednoduše upečte první bochník, druhý dejte do lednice a upečte ho o den později. 

  • Pokud vám zrovna došla vejce, nevadí, recept funguje i bez vajíčka. 

Toustový chléb 100x jinak

Chuť výsledného pečiva záleží na tom, jakou použijete tekutinu. Nevadí polotučné ani nízkotučné mléko, použít můžete i vodu nebo naopak smetanu, kterou však doporučujeme naředit vodou. Chléb tak zůstane pěkně hebký a nadýchaný. 

Celozrnná varianta: Nahraďte polovinu hladké mouky moukou špaldovou či pšeničnou celozrnnou. A do těsta přidejte 2 lžíce vloček (ovesných, žitných...) a 2 lžíce slunečnicových nebo lněných semínek. 

Sladká varianta: Zkuste do těsta přimíchat rozinky (a nešetřete!). Těsto vyválejte do obdélníku, potřete směsí cukru, skořice a másla, zarolujte a dejte kynout do formy. Získáte božský chlebíček s rozinkami a skořicí! Opečený v toustovači a potřený máslem (nejlépe mírně slaným) je ráno k čaji dokonalý! 

Populární recepty s toustovým chlebem 

Grilled cheese

Kdo miluje sýr a křupavé opečené sendviče, ten se rozplyne, až ho ochutná s domácím toustovým chlebem. 

Do sendviče můžete přidat šunku, dokřupava opečenou slaninu nebo kousky pečeného kuřete. Přihodit můžete i lístky rukoly a nakládané jalapeños.

Francouzský toust

Toustový chléb upotřebíte také k přípravě fantastické sladké snídaně jako z pětihvězdičkového hotelu.

Abyste připravili francouzské tousty, namočte plátky chleba ve směsi vajec a mléka, osmažte na másle a podávejte s ovocem, přelité javorovým sirupem.

Bostock z toustového chleba

Oblíbené francouzské pečivo bostock lze připravit i z toustového chleba. Na první dojem může zdát obyčejný, ale po prvním soustu budete žasnout, jaká lahůdka se dá z krajíce toustového chleba vykouzlit.

  • Stačí toustový chléb potřít cukrovým rozvarem s vanilkou, džemem, sladkou mandlovo-máslovou pastou frangipane a posypat plátky mandlí.
  • My klasický francouzský recept obohatili ještě o kyselou čerstvou rebarboru, která se sladkostí frangipane krásně kontrastuje.

Zapečené sendviče Monte Cristo

Potřebujete novou inspiraci na rychlou snídani, oběd nebo večeři a klasické sýrové tousty už vás nebaví? Vyzkoušejte sendviče Monte Cristo se šunkou a sýrem a brusinkami.

Většinou se celý sendvič namáčí do vaječné směsi a poté se opéká na pánvi. My jsme sendviče vyskládali do pekáčku, zalili mlékem s prošlehanými vejci a dali zapéct se sýrem. 

[[nid.42666]]

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín