Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sušenky Lucie – sladká retro nostalgie: Měli jste raději kakaové, nebo jste si oblíbili vanilkové?

Sušenky Lucie a další retro sušenky Opavia
ZDROJ: Z archivu Opavia
sdílet:

V minulé éře patřily sušenky Lucie mezi nejoblíbenější, dokonce bývaly součástí pohoštění pro návštěvy. Jemné, křehké pečivo jste mohli koupit ve dvou variantách: kakaové a vanilkové. Lákavý byl tvar sušenek, který připomínal květiny. Jejich barevný střed tvořený džemem navíc působil líbivě pro oko.

Jen málokdo si umí představit nedělní kávu bez nějaké sladkosti. V minulém režimu jí často byly mimo jiných právě sušenky Lucie. Spolu s máslovými Polomáčenými sušenkami, kakaovými Derby, kokosovými Koka či s Věnečky patřily mezi stálice.

Česká republika se řadí mezi velmoci ve výrobě sušenek a oplatek. Řada z nich se exportuje do zahraničí.

  • První sušenky se na našem území začaly vyrábět zřejmě v 19. století, ale největší oblibu si získaly v éře komunismu.

Skryt pre seznam

Lucie: Krása a chuť v jediné sušence

Lahodné květinky dnes již nekoupíte, ale pamětníci jistě vědí, jak vypadaly. Bývaly naskládané v několika řadách a zabalené v papírové krabici. Tmavé sušenky byly kakaové s bílým středem. Světlé vanilkové sušenky měly červený džemový střed.

  • Vanilkové Lucie se balily do červené krabice. Kakaové se prodávaly v modré krabici.

Těsto sušenek se chutí podobalo lineckému. Bylo křehké a jemné, sušenky se doslova rozplývaly v ústech. Džem uprostřed byl díky pečení hutnější, dalo by se říci až žvýkavý. Řada lidí na sušenkách nejvíce milovala právě tento džemový terčík. Ten je také tím prvním, na co si sušenkoví „pamětníci“ vzpomenou.

Skryt pre seznam

Jak upéct vanilkové sušenky Lucie doma?

Příprava těsta je opravdu jednoduchá. Ingredience máte pravděpodobně doma.

Potřebujete: 250 g másla, 80 g moučkového cukru, 2 vejce, 300 g hladké mouky, 1 sáček vanilkového pudinku, špetku soli, 1 vanilkový cukrcitronovou kůru dle chuti a džem

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Máslo o pokojové teplotě v míse utřete spolu s moučkovým cukrem do pěny. 
  3. Přidejte vejce o pokojové teplotě a zašlehejte. 
  4. Ve druhé míse promíchejte mouku s vanilkovým pudinkem a špetkou soli.
  5. Směs mouky a pudinku opatrně zapracujte do vaječné směsi.
  6. Přisypejte vanilkový cukr a kůru z citronu. Těsto řádně propracujte.
  7. Připravené těsto přendejte do zdobicích sáčků s řezanou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem vytlačujte tvary. Uprostřed sušenky si ponechejte místo na džem.
  8. Do středu každé sušenky naneste lžičkou či cukrářským sáčkem džem a ozdobené sušenky pečte cca 8 minut dozlatova.
  9. Nechejte vychladnout.

Zdroje: opavia, toprecepty, kupi, ireceptar, ferty

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Glosa Anny Grosmanové: Mami, náš svačinu?
  • Lidé a jídlo

Glosa Anny Grosmanové: Mami, náš svačinu?

Období v životě matky, kdy má doma malé svačinožrouty, se může zdát možná krátké, ale pro ty, kdo jsou zrovna v zákopech, je to celá věčnost. Ať už jste to zažili, zažíváte, nebo vás to brzy čeká, užijte si dnešní glosu, třeba se...
Tenderizér: Tajemství křehkého masa, které jste možná neznali
  • Tipy a triky

Tenderizér: Tajemství křehkého masa, které jste možná neznali

Žvýkáte už pět minut steak a přemýšlíte, kde se stala chyba? Minutkové maso je opět tvrdé jako podrážka? Možná už jste přemýšleli nad tím, jak ho udělat křehčí a šťavnatější. Příště, až budete připravovat maso, zkuste použít tenderizér –...
Objevte cottage, neprávem přehlížený zázrak mezi sýry
  • Zajímavosti

Objevte cottage, neprávem přehlížený zázrak mezi sýry

Kdybychom měli vyjmenovat všechny přednosti sýru cottage, nic jiného by se do tohoto článku nevešlo. Je čistě přírodní, obsahuje minimum tuku, zato mnoho vitamínů, napomáhá správné činnosti střev a navíc je velmi univerzální. Zároveň je to...