Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

26 receptů s fenyklem

26 receptů s fenyklem
ZDROJ: Apetit

Fenykl obecný roste především ve středomoří, u nás ho najdeme hlavně na jižní Moravě. Kromě léčebných účinků fenykl vyniká svěží anýzovou chutí. Zužitkovat lze všechny jeho části bez jakéhokoliv odpadu! Pod článkem najdete 26 receptů se sušenými semínky i s čerstvým fenyklem!

Fenykl jako koření

Usušená semínka fenyklu se používají k přípravě fenyklového čaje, který spolehlivě působí proti bolestem břicha. Ale skvělá jsou i do některých jídel! 

  • Sušený fenykl se výborně hodí do rybího vývaru a dalších polévek, dresinků a marinád na vepřové, jehněčí nebo rybí maso, ale také do likérů a perníků.

Fenyklové „vlásky“

Jedná se o listy podobné kopru, které se nachází zcela navrchu plodu a jsou silně aromatické. Najemno nasekané tedy dodají výraznou chuť zeleninovým salátům, vývarům či pormům z těstovin.

Skvělým dochucovadlem salátových dresinků je fenyklový olej. Jak ho připravit?

  • Vlásky namočte do olivového oleje. 
  • Směs zahřejte na 80 stupňů a nechejte přibližně jeden den louhovat.
  • Následně olej přeceďte do uzavíratelné, nejlépe skleněné láhve.

Multifunkční hlíza fenyklu za tepla i za studena

Čerstvý fenykl seženete v létě a na podzim. Pro další přípravu je potřeba odstranit kousek dolní části, horní část s řapíky, dva bílé svrchní listy samotné hlízy a někdy i vnitřní košťál (pokud je fenykl starší). Tyto části ale nevyhazujte. Využijte je při přípravě zeleninového vývaru, který získá nezaměnitelné aroma.

Fenykl za studena

Nakrájejte bílou hlízu na velmi tenké plátky a na chvíli je ponořte do ledové vody. Díky tomu krásně zkřehnou a budou snáze stravitelné.

  • Nebo můžete vyzkoušet marinádu z citronu, olivového oleje a soli, která poslouží stejně jako ledová voda a navíc fenykl příjemně dochutí.
  • Takto ho můžete rovnou konzumovat nebo doplnit salátovými listy, ořechy, modrým sýrem a jednoduchou vinaigrette zálivkou.

Fenykl za tepla

Možností je celá řada. Fenykl můžete vařit, dusit, restovat, péct či zapékat. Vyzkoušejte například jednoduchý zapečený fenykl, který je výbornou přílohou ke grilovanému masu: 

  • Omytou a od tvrdých částí očištěnou hlízu fenyklu rozkrojte napůl a povařte v osolené vodě cca 15 minut.
  • Fenykl zceďte, vložte na pekáč a promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem.
  • Pečte cca 15-20 minut. Klínky by měly být měkké a po okrajích zkaramelizované.

Zajímavost: Fenykl obecný byl hojně využíván již ve starověku při potížích s nadýmáním, k léčbě nachlazení nebo v boji s různými kožními škůdci jako jsou blechy nebo vši.