Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládový dort s mascarpone a lemon curd

Čokoládový dort s mascarpone a lemon curd

Hodnocení receptu
4/5 Počet hodnocení: 66
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11228 kcal
Bílkoviny 179 g
Sacharidy 914 g
Tuky 746 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
kakao 60 g
kvalitní, 70%
káva 260 ml
silná, studená
rostlinný olej 225 ml
vejce 3 ks
sůl špetka
Lemon curd
vejce 2 ks
máslo 150 g
Krém
vanilkový extrakt 1 ČL

Postup

1

Troubu předehřejeme na 170 stupňů.

2

V jedné míse smícháme mouku, cukr, kakao, sůl, sodu a čokoládu nasekanou na malé kousky (nebo nastrouhanou). Ve druhé pak vejce, olej, kávu a podmáslí a do této směsi postupně přidáváme „suchou“ směs.

3

Těsto vylijeme do formy o průměru 15-18 cm a pečeme asi hodinu a půl, průběžně kontrolujte korpus špejlí. Když je korpus dostatečně propečený, vyndejte ho z trouby a nechte zcela vychladnout. 

4

Mezitím si připravíme lemon curd. Do skleněné nebo nerezové misky dáme citronovou šťávu, cukr a vejce a mísu dáme nad hrnec s vodou (voda se nesmí misky dotýkat) a za stálého míchání zahříváme na středním plameni dokud směs nezhoustne.

5

Pak přideáme na kousky pokrájené máslo, necháme rozpustit a celou směs krátce promixujeme tyčovým mixérem. Misku pak přikryjeme potravinovou fólií tak, aby se přímo dotýkala krému (aby se neudělal škraloup) a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny.

6

Vychladlý korpus rozřežeme na 3 stejně silné plátky. Pokud máte vršek korpusu hrbolatý, seřízněte ho také, ať je dort krásně rovný.

7

Příprava krému je velmi jednoduchá. Všechny ingredience dáme do mísy a vyšleháme dotuha.

8

Korpus pak promažeme vrstvou krému (nebojte se ho dát pořádnou vrstvu je ho dost) a na krém naneseme přibližně 2-3 lžíce lemon curd, rozmažeme a takto pokračujeme. Pokud vám přece jen nějaký krém zbyde, můžete dort obmazat okolo a udělat „polonahý“ dort místo „nahého“ dortu jako je na fotce.

9

Dort pak dozdobíme ovocem, já jsem použila fíky, maliny a marakuju, skvěle ale budou na dortu vypadat i jahody, borůvky nebo jedlé květy.

Autor: janathebaker

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč