Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gratinovaná kapusta se slaninou

Gratinovaná kapusta se slaninou

4.2/5 Počet hodnocení: 54
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2101 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 149 g
Tuky 125 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydatné jídlo z jednoho pekáče. Kapusta, brambory, voňavá slanina, bylinky a jemná smetanová směs.

Suroviny

olivový olej 1 PL
slanina 150 g
nasekaná
kapusta 250 g
listy, očištěné, natrhané
oloupaná, na jemná kolečka
česnek 2 stroužky
prolisované
drcené, sušené
rozpuštěné
mléko 125 ml
strouhaný
oloupané, na tenké plátky
strouhaný, lze nahradit jiným výraznějším sýrem
sůl mořská
pepř
černý, drcený

Postup

1

Zahřejte troubu na 180 °C. Zapékací nádobu o objemu 1 litr vymažte  máslem. 

2

Nepřilnavou pánev zahřejte na vysokém plameni, vlijte olej, vsypte slaninu a opékejte 2–3 minuty, dozlatova. 

3

Vsypte kapustu, cibuli, česnek a chilli a opékejte 3–4 minuty, aby kapusta taktak zavadla. 

4

Smetanu, mléko a muškátový oříšek přiveďte v rendlíku k varu, hned odstavte.

5

Do nádoby navrstvěte brambory, kapustovou směs a sýr, navrchu by měly být brambory. Posypte zbývajícím sýrem. Přelijte smetanou, zapékejte 45 minut, aby brambory změkly.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Komentáře

09.05.2010 15:56
je to opravdu vyborne, chilli doda pikantni chut. Nemohu nez tento recept doporucit. Vsichni jsme si pochutnali
03.03.2010 14:01
Moc dobré zapečené jídlo! I navštěva by si jistě pochutnala :))

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...