Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polentové jednohubky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Na 30 ks s 1 náplní

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11405 kcal
Bílkoviny 1383 g
Sacharidy 405 g
Tuky 445 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednohubky z polenty jsou netradiční, přirozeně bezlepkové a chutné. Mohou mít tisíc a jednu podobu. Stačí si vyhrát nejen s tím, co na ně dáte, ale také se samotnou polentou. Pro inspiraci jsme si pro vás připravili hned 4 různé nápady – jednohubky se sýrem, s pečenými paprikami, s mozzarellou a s krevetami. 

Suroviny

Na polentu
polenta 300 g
instantní
mléko 750 g
či vývar nebo voda
rostlinný olej
rozpuštěná máslo na opékání
Na jednohubky se sýrem
třtinový cukr 1 PL
rostlinný olej
nebo brie či kozí sýr (váleček)
pekanové ořechy 1 hrst
nebo vlašské
tymián snítky
na ozdobení
Na jednohubky s pečenými paprikami
papriky pečené, v oleji 300 g
okapané
česnekové výhonky
nebo výhonky pórku či jiné mikrobylinky
Na jednohubky s mozzarellou
bazalkové pesto 8 PL
bazalka lístky
Na jednohubky s krevetami
olivový olej 5 PL
česnek 4 stroužky
nadrobno
petrželka 1 svazek
lístky nasekané
krevety 60 ks
středně velké, loupané, předvařené
kajenský pepř 1 špetka
paprika mletá uzená 1 špetka

Postup

1

Polentu uvařte v mléce, vývaru či vodě podle návodu na obalu a nakonec do ní vmíchejte máslo. Vlijte ji na plech vyložený pečicím papírem, nechte lehce zchladnout a potom přendejte na potravinářskou fólii a vytvarujte do válečku (jako knedlík) a pořádně utáhněte. Dejte do lednice ztuhnout na cca 30 minut. Ztuhlý polentový váleček vybalte a nakrájejte na plátky a opečte – můžete je potřít olejem či rozpuštěným máslem a opéct na obyčejné, popřípadě grilovací pánvi nebo v troubě (pod grilem).

SE SÝREM
Troubu předehřejte na 200°C. Zbavte jádřinců 2 menší hrušky a nakrájejte je na klínky. Rozložte na plech (můžete posypat 1 lžící třtinového cukru). Přidejte k nim polentové jednohubky (nemáte-li je ještě opečené), potřete lehce olejem a dejte péct na 12–15 minut. Vyjměte z trouby. Na polentové jednohubky nakrájejte nebo rozdrobte cca 250g gorgonzoly, brie či kozího sýra (válečku), přidejte pečené hrušky a rozdělte hrst vlašských či pekanových ořechů, ozdobte snítkami čerstvého tymiánu.

S PEČENÝMI PAPRIKAMI
Pokrájejte 300g okapaných pečených paprik, dejte je do misky, navrch rozdrobte 300g fety a promíchejte, případně sýr ještě vidličkou rozmačkejte. Rozdělte na jednohubky a ozdobte výhonky pórku či jinými mikrobylinkami.

S MOZZARELLOU
Na polentové jednohubky rozdělte 150 g mozzarelly, nakrájené na plátky, na ni 150 g prosciutta a zakončete bazalkovým pestem (celkem 6–8 lžícemi) a bazalkovými lístky.

S KREVETAMI
V pánvi rozehřejte 5 lžic olivového oleje, přidejte 4 stroužky česneku, nadrobno, a zvolna nechte rozvonět. Přidejte nasekané lístky z velkého svazku hladkolisté petrželky a 60 kusů středně velkých loupaných předvařených krevet, minutu opékejte. Vmíchejte po špetce kajenského pepře a mleté uzené papriky. Krevety rozdělte na jednohubky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč