Nevěříte, že i zcela prostý toust může být honosnou večeří? Pak jste jste ještě neochutnali naše topinky se sýrovým bešamelem a karamelizovanou cibulí! Křupavý toust, neodolatelně se táhnoucí bešamel se švýcarským sýrem gruyère vonící muškátovým oříškem a nasládlá karamelizovaná cibule na talíři rozehrají opravdovou symfonii chutí – prosté a přitom luxusní jídlo.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 200°C. Olej a polovinu másla rozehřejte na pánvi na mírném plameni. Přidejte cibuli, posypte cukrem, solí a lístky tymiánu. Za občasného promíchávání nechte pomalu karamelizovat dozlatova.
Souběžně připravte bešamel. Rozpusťte v rendlíku zbylé máslo, vsypte mouku a umíchejte zlatavou jíšku. Pak přilévejte mléko, vždy zašlehejte, aby nevznikly hrudky. Přiveďte k varu, osolte, opepřete, strouhněte muškátový oříšek. Pak snižte teplotu a provářejte cca 15 minut. Na závěr vmíchejte sýr a hořčici.
Opečte chleba nasucho v toustovači nebo na pánvi. Pak jej položte na plech s pečicím papírem. Nandejte na každý krajíc porci bešamelu a navrch dejte cibulku. Vložte do trouby a 10–15 minut zapékejte, až bude bešamel bublat. Pokud chcete, můžete cibuli posypat troškou sýra navíc.
Hotové ozdobte čerstvým tymiánem. Vhodnou přílohou je lehký zelený salát.