Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co jsou sladké sójové boby s tajemným názvem edamame a jak s nimi naložit

edamame
ZDROJ: MYCCF/Pixabay
sdílet:

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu v moderním gastronomickém pojetí.

Nezralé, a přesto jedlé sójové boby

Edamame je japonský název pro fazolky či boby ukryté v zeleném lusku sójového bobu, v Japonsku edamame milují. Konzumují pse ouze fazole, lusk je příliš vláknitý. Boby mají sytě zelenou barvu a nezralost jim dodává příjemnou sladkou chuť (bývají také označovány jako sladké sójové boby) a jsou plné zdraví prospěšných látek.

  • Edamame se stejně jako například zelený hrášek řadí mezi zeleninu, zatímco zralý a suchý hrách či sójové boby patří mezi luštěniny.
  • Pro svou chuť, snadnou přípravu se edamame staly nedílnou součástí jídelníčku vegetariánů a veganů.
  • Nejde o novodobou moderní potravinu, lidé si edamame oblíbili již před více než 5 tisíci lety.
  • Tradičně vaří v páře celé lusky jen se špetkou soli. Vykusování sladkých zelených bobů z lusku se stává populární gastronomickou kratochvílí v japonských bistrech v západních zemích.
  • Vyloupané edamame se přidávají do polévek, salátů, dušených pokrmů a nudlí. 
  • Obsahuje relativně hodně bílkovin, které tvoří zhruba desetinu hmotnosti.

Sladké fazole s bohatou nutriční hodnotou

Toužíte si pochoutku v podobě sytě zelených sladkých sójových bobů připravit doma a nevíte, kde je sehnat? Koupit je můžete například v prodejnách zdravé výživy nebo internetových obchodech. Edamame se prodávají v mnoha provedeních, narazit tak můžete například na:

  • Čerstvé - při přípravě je stačí vyloupat z lusků a krátce povařit.
  • Mražené - prodávají se buď již vyloupané, nebo nevyloupané i s luskem. Obojí před podáváním krátce povařte. Boby se slupkou po uvaření vyjměte z lusku a ten pak vyhoďte nebo boby z lusků vykousejte.
  • Naložené - edamame ve slaném nálevu jsou měkké, méně sladké a řadí se mezi japonské potraviny.
  • Pražené - často například s příchutí wasabi. Skvělé jsou jako chuťovka na chroupání.

Edamame jsou oblíbené nejen pro svou sladkou chuť, ale také pro bohatou výživovou hodnotu. Poskytují tělu důležitý vitamin K, kyselinu listovou a řadu minerálů jako vápník, fosfor a draslík. 

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin
  • Tipy a triky

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin

Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami. ...
AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč