Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak poznat kvalitní čokoládu?

Čokoládová omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších pochoutek na světě. Koupíte ji na každém rohu a v supermarketu najdete různých druhů čokolád plné regály. Není však čokoláda, jako čokoláda. Pojďme si dnes představit tzv. single origin neboli jednodruhové (či jednoplantážní) čokolády.

Kvalitu čokolády můžeme posuzovat z několika úhlů. Ne vždy však nejkvalitnější čokoláda musí být nutně ta, která vám chutná nejvíc.

  • Jedním z parametrů, který poukazuje na kvalitu čokolády, je obsah kakaové sušiny. Čím je jí více, tím více cenné suroviny za své peníze dostáváme. Česká čokoládová vyhláška z tohoto pohledu klasifikuje jako nejkvalitnější hořkou čokoládu, která musí obsahovat minimálně 35 % celkové kakaové sušiny. Na pultech se můžeme setkat s mnohem vyššími podíly. 
  • Dalším kritériem kvality čokolády je obsažený tuk. Aby byla čokoláda oficiálně vůbec čokoládou, musí obsahovat kakaové máslo. Nejlépe výlučně. Česká vyhláška však připouští i použití exotických rostlinných tuků do 5% hmotnosti čokolády. Nejvíc kakaového másla obsahuje bílá čokoláda, která má předepsané minimum 20 %. V hořké čokoládě ho musíme najít alespoň 18 %, pro mléčnou čokoládu žádné minimální množství kakaového másla stanoveno není. 
  • Kvalitu lze posuzovat podle chuti čokolády, kterou ovlivňuje jak typ čokolády (hořká, mléčná, bílá), tak receptura (poměr cukru, případně mléka a jiných tuků) i jejich příchuť (koření, ovoce, ořechy)
  • Podobně jako je tomu u vína, kávy či whisky, také kvalitu čokolády může určovat podle toho, odkud pochází její základní surovina - kakaové boby. A zda se jedná o směs bobů z různých zdrojů a zemí nebo jde o jednodruhové boby. Tedy takové, které mají společné chuťové vlastnosti. Jednodruhová čokoláda je cennější právě kvůli tomu, že je náročnější vybrat kvalitní boby z omezené sklizně.

Jednodruhová pochoutka

Náklady na jednodruhové čokolády proto mají od začátku jinou startovní pozici a tomu odpovídá i jejich cena. Postupem času tak můžete objevit svou oblíbenou oblast nebo dokonce kakaovou plantáž. Původ a odrůda kakaových bobů se totiž odráží v chuti čokolády – nejvíce na té hořké, kterou tvoří jen kakaová hmota a cukr.

  • Každý pěstitelský region kakaových bobů má svá specifika (složení půdy, odrůda, nadmořská výška) která ovlivňují chuť a vůni čokolády. V čokoládě pak můžete rozeznat jednotlivé aromatické a chuťové tóny, stejně jako třeba při degustaci vína.
  • Existuje však mnoho lokálních odrůd kakaovníků a dá se tak říct, že v každé oblasti, kde má pěstování kakaa tradici, existuje místní odrůda s unikátními chuťovými vlastnostmi (např. Porcelana, Arriba apod.). Informace o nich se u kvalitní čokolády opět dočtete na obalu.
  • Čokoláda může svou chutí a vůní připomínat sušené plody (v bílé čokoládě lze rozlišit třeba meruňky nebo banány), koření jako fenykl, jalovec nebo muškátový oříšek, ale i hlínu, dřevo, rajský protlak nebo kůži (což není úplně žádoucí a značí nějakou chybu při zpracování nebo třeba vadné kakaové boby). Nejedná se přitom o žádné přidané chutě, ale o vlastnosti použitého kakaa.
  • Kromě chuti a vůně by vás měly zajímat i organoleptické vlastnosti čokolády jako je barva, která by měla být lehce do červena (např. venezuelská je tmavší a čokoláda z Peru je až do fialova) a charakteristické křupnutí při zlomení čokoládové tabulky
  • Boby z Tanzanie údajně chutnají po sušených datlích, čokoláda z Madagaskaru je pak prý charakteristická svými citrusovými tóny a jasně v ní rozpoznáte třeba limetku či grepy. Obecně pak africké čokolády jsou kyselejší naopak třeba čokolády z oblasti Venezuely jsou zemité a hutně kakaové.
  • V čokoládě při správné degustaci pak můžete rozlišit hořkost, sladkost, slanost i kyselost.

Víte, že nejdražší čokoláda na světě stojí zhruba 8 tisíc Kč za tabulku a skladuje se 2 roky v sudech po whisky? V její chuti pak můžete rozpoznat jak náznak lahodné pálenky, tak dřeva.

Hořká, mléčná nebo bílá a kde ji sehnat

Je tedy, jak jsme již řekli, v podstatě jedno, jestli jste milovníky hořké, mléčné nebo bílé čokolády. Všechny její varianty najdete na trhu jak v prvotřídní, tak v méně kvalitních variantách. V posledních letech jsou také čím dál tím oblíbenější a rozšířenější prvotřídní čokolády s rozličnými příchutěmi.

  • V podstatě v každé zemi najdete kvalitního výrobce, který vyrábí čokoládu tzv. bean to bar neboli od kakaového bobu po čokoládovou tabulku.
  • Kvalitní single origin neboli jednooblastní či jednodruhové čokolády najdete i v sortimentu několika menších řemeslných čokoládoven u nás. Jedná se třeba o čokoládovnu Herufek, Ajala nebo Jordis.
  • Na trhu najdete výběr single origin čokolád ze všech možných světových oblastí a čokoládových velmocí jako je Tanzánie, Madagaskar, Venezuela, Peru, Filipíny, Ekvádor, Amazonie, Trinidad, Nikaragua.
  • Čokolády rozdělené podle místa původu můžete najít v obchodních řetězcích i za nižší cenu. 
  • Zatímco před časem byla trendem čokoláda s chilli, dnes je v kurzu čokoláda se solí či slaným karamelem, ale i se slaninou, mravenci či červy.
  • Zároveň se v posledních letech čokoláda kombinuje s různými druhy koření, třeba s rozmarýnem a tymiánem. Čokoládovna Herufek má v nabídce dokonce hořkou čokoládu s chlebem.

Zdroj info: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč