Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Surströmming: Zapáchající rybí delikatesa ze Švédska, co nesmí do letadla

Surströmming
ZDROJ: Paul Einerhand / Unsplash
sdílet:

Říká se, že jde o nejsmrdutější jídlo na světě. YouTube je plný videí, ve kterých se ho lidé snaží ochutnat, aniž by se pozvraceli. Některé aerolinky jej dokonce odmítají přepravovat kvůli riziku exploze. Řeč je o švédské národní pochoutce zvané surströmming. Z čeho se vyrábí a jak ho konzumují samotní Švédové?

Surströmming se zrodil z nouze

Švédské slovo surströmming znamená v překladu „kyselý sleď“. A podobně jako islandské nakládané fermentované žraločí maso hákarl nebo nebo norský rakfisk ze sivena či pstruha, i surströmming vznikl z potřeby uchovat čerstvě ulovené ryby na později. 

„Nejstarší svědectví o surströmmingu pochází z doby před 9000 lety,“ prozradila pro YouTube kanál Reactions švédská diplomatka Karin Olofsdotter. Podle jejích slov souvisí zrod surströmmingu se způsobem konzervace, který se ve Švédsku rozšířil zejména v roce 1500, kdy byla země ve válečném stavu.

V té době neexistovaly ledničky a jídlo se konzervovalo solí, jejíž cena za války raketově vzrostla, takže její používání bylo omezené. Proto se hledaly další způsoby, jak chránit potraviny před zkažením. Vznikla tak i tato rybí pochoutka, jejíž odér bývá popisován jako dlouho nevynesený koš, léta neprané ponožky, špinavá plenka nebo dokonce mrtvola. Ať tak či onak, čichové buňky rozhodně nepotěší a prý mnohem lépe chutná.

Za zápach může mléčné kvašení

Surströmming se tradičně vyrábí z baltských sleďů, které se vysktují v brakických vodách na severu Baltského moře a Švédové jim říkají „strömming“. Za účelem výroby této delikatesy rybáři loví sledě ještě před dobou tření, tedy v dubnu nebo v květnu.

Sledi se nejprve umístí do solného roztoku na necelých 24 hodin, který z nich vytáhne veškerou krev. Poté se zbaví hlav, vnitřností a naloží se do slabšího solného roztoku (aby nehnily, ale mohly kvasit) a za kontrolovaných teplot okolo 15 až 20 °C odpočívají v sudech.

V tomto momentu dochází k mléčnému kvašení (fermentaci), během kterého bakterie mléčného kvašení rozkládají bílkoviny v mase a produkují kyselinu, která vytváří charakteristické kyselé a štiplavé aroma. Zároveň se mění i textura sleďů – jsou měkčí a působí, jako by byli ze želatiny, píše ZME Science. Po osmi až deseti týdnech sledě putují do konzerv, kde kvasí do té doby, než se je člověk rozhodně sníst.

  • Visit Sweden uvádí, že konzumace surströmmingu je sezónní záležitost, která začíná třetí čtvrtek v srpnu (říká se mu surströmmingspremiär) a pokračuje do začátku září. 

Jak jíst surströmming po švédsku?

Karin Olofsdotter v rozhovoru pro Reactions také podotkla, že surströmming se dá naučit jíst. „Naučila jsem se ho [surströmming] jíst. Ačkoli mi tolik nechutná, je to součást tradice i zábava, protože jde o velmi zvláštní pochoutku. Ale jsou lidé, kteří ho opravdu milují.“

Jestli nechcete, aby se vám zvedl žaludek, neřiďte se virálními videi, kde si lidé napichují na vidličku kousky sleďů rovnou z konzervy, ale dejte na rady zkušených Švédů. Ti totiž ví, jak na to.

  • Není náhoda, že se surströmming konzumuje v letních měsících – právě kvůli zápachu se doporučuje ho zpracovávat a jíst venku. Pokud jsou konzervy nafouklé, vyplatí se je otevírat ponořené do nádoby s vodou, aby se zamezilo výbuchu.
  • Surströmming se tradičně konzumuje se švédským chlebem tunnbröd, což je tenká a měkká placka, která se lehce potře máslem, zakysanou smetanou či crème fraîche a následně se do ní zabalí kousky opláchnutých sleďů společně s nakrájenou červenou cibulí a plátky uvařených brambor, uvádí ZME Science.
  • Výsledný sendvič, či spíše wrap, se zapíjí pivem nebo skandinávským destilátem zvaným Akvavit.
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin
  • Tipy a triky

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin

Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami. ...
AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč