Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit křepelčí vejce: Natvrdo ho stačí vařit jen pár minut, rozbíjet ho musíte jinak než slepičí

Křepelčí vejce
ZDROJ: Karyna Panchenko/Unsplash
sdílet:

Jsou malá, ale extra výživná. Zajímá vás, proč je dobré křepelčí vejce zařadit do svého jídelníčku a jak si je připravit? Objevte s námi cestu křepelčí farmy až na váš stůl.

Malá kropenatá vajíčka od křepelky jsou skutečným klenotem mezi potravinami. Mají delikátní chuť a v jídle krásně vypadají.

Jak dlouho vařit křepelčí vejce natvrdo?

Křepelčí vejce můžete připravit stejnými způsoby jako slepičí. Doba varu křepelčích vajec natvrdo je vzhledem k velikosti pouhé 3 minuty. 

Na co se používají křepelčí vejce?

Křepelčí vejce můžete přidat do polévky, kterou tím nutričně obohatíte. Vyzkoušejte třeba bramborový krém s pečenými paprikami a křepelčími vejci. Díky své roztomilé velikosti se skvěle hodí na kanapky jako párty občerstvení. Přidat je můžete také do salátů a pomazánek.

Jsou křepelčí vejce zdravá?

Seznam benefitů spojených s konzumací křepelčí vajec je vskutku dlouhý. Křepelčí vejce jsou bohatá na vitamíny B1 a B2 a minerály fosfor, železo a draslík. Dále v nich najdeme zastoupení mědi, niacinu, kobaltu, aminokyselin, tyrosinu a lecitinu.

Vejce křepelky obsahují omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které mají vliv na správnou funkci kardiovaskulárního systému.

  • A jak dlouho vydrží křepelčí vejce? Velkým benefitem je také jejich trvanlivost. Křepelčí vejce vydrží v lednici až 3 měsíce
  • Jak poznat, že je křepelčí vejce čerstvé? Pokud klesne ke dnu a drží se u něj, můžete si být jistí, že je čerstvé. Pokud plave na hladině, vyhoďte ho.
  • Jak rozbít křepelčí vejce? Křepelčí vajíčko nerozbíjejte o ostrou hranu kuchyňské linky. Jemně do skořápky ťukněte ostrým nožem. Na křepelčí vajíčka existují i speciální nůžky.

Bylo dřív vejce nebo křepelka?

Křepelka snášející typicky kropenatá vajíčka pochází z Asie a její domestikovaný chov započal ve 14. století v Japonsku. 

  • Nejprve byly křepelky chovány pro svůj libozvučný zpět, až poté k produkci vajec a masa. Zdravá křepelka snese okolo 320 vajec ročně. 
  • První křepelčí farmy se začaly postupně objevovat od 50. let minulého století.
  • Nejvíce rozšířen je chov křepelky japonské.
  • Ačkoli se toho lidé často obávají, chov křepelky je méně náročný než chov ostatní drůbeže.
  • Křepelka japonská snese v průběhu roku až 300 vajec.
  • V České republice funguje několik farem zabývajících se chovem křepelek pro jejich maso a vejce. Například farma Valašská křepelka, AV křepelky, Japonské křepelky a další. 
  • Vejce křepelky jsou až 2,5x nutričně výživnější než vejce slepičí. 
  • Díky tělesné teplotě 42°C křepelky netrpí infekcemi a jejich vejce mají pevné skořápky a pevná skořápka chrání vejce před napadením salmonelou.

Zdroje informací: iFauna.cz, divokefarmy.cz, Farma Valašská křepelka

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin
  • Tipy a triky

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin

Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami. ...
AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč