Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proč je teď v gastronomii tak populární Nikkei? Kombinace japonských a peruánských chutí má původ v historii

Ceciche s červenou řepou
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

‚Nikkei‘ je slovo, které se dříve používalo jako označení pro lidi japonského původu, kteří se přistěhovali do jiné země. Avšak dnes vyjadřuje spíše určitý druh kuchyně – konkrétně kombinaci japonských a peruánských surovin na jednom talíři, jež se stala natolik oblíbenou, že ovlivnila všechny kuchaře po celém světě.

Nikkei je označení pro japonsko-peruánskou kuchyni, která se začala vyvíjet na přelomu 19. a 20. století. Přesněji 3. dubna roku 1899, kdy do Peru dorazila první loď japonských migrantů, která měla na palubě 790 cestujících hledajících práci na plantážích s cukrovou třtinou.

Japonští imigranti a následně jejich potomci se stali významnou součástí peruánské komunity. Začali vlastnit malé podniky, včetně obchodů, kadeřnictví a samozřejmě také restaurací.

Nikkei není nic víc než náhoda

Ve zkratce jde o spojení elegantní kuchařské techniky a chutí Japonska v kombinaci s pikantními a čerstvými surovinami z Peru. Když se totiž Japonci usadili v Peru, přirozeně chtěli mít v nové domovině také kousek své země, a tak hledali způsob, jak obě kultury sloučit.

Jako jednoduché řešení se nabízela příprava jídla. Protože jde o přímořské státy a jejich jídelníček je založený na čerstvých rybách, přímo se nabízelo propojit japonskou tradici sushi s peruánským jídlem ze syrových ryb – ceviche.

  • Za moderní verzi toho tradičního peruánského jídla z velké části vděčí právě Japoncům. Ti namísto klasických kostek ve variantě Nikkei nekrájeli rybu na tenké plátky, připomínající sashimi.

  • Tradiční přísady, jako jsou různé chilli, sůl, koriandr a limetková šťáva, doplnili japonští mistři o zázvor a sezamový olej.

Plody moře ve stylu Nikkei

Jedním z hlavních způsobů, jak Japonci ovlivnili peruánskou kuchyni, bylo zavedení mořských plodů a více druhů ryb do jídelníčku Peruánců. Před příchodem Japonců se mořské plody na talíři průměrného Peruánce téměř neobjevovaly a ryby pouze omezeně. Dokonce hřebenatkami, mušlemi nebo tuňákem krmili své psy. Chobotnice neuměli upravovat vůbec a tak pokud je vylovili, vraceli je zpět do moře.

  • Japonští migranti v Peru často jedli mořské plody syrové. Oproti tomu, jak říká šéfkuchařka Mina Newman pro server Food and Wine, když už se v Peru vařili mořské plody, tak celé dlouhé hodiny.

Šéfkuchařka dále přiznává, že většinu peruánských ikonických rybích pokrmů zpopularizovali japonští kuchaři. Například tiradito, pokrm ze syrové nakrájené ryby s omáčkou z chilli, je v moderní gastronomii považován za nové sashimi.

  • Newmanová říká, že stejně tak je to i se surovinami. Podle jejích zkušeností „lidé nikdy nepoužívali chobotnice nebo úhoře a právě díky japonskému vlivu jsme se naučili lépe zacházet s rybami," říká bez obalu.

Kombinace ryb a mořských plodů s peruánskými přísadami, jako je limetka, kukuřice, chilli, maniok a brambory, tvoří jádro Nikkei, jde o neotřelé chutě, které vznikly během složité kapitoly dějin.

Zdroje informací: Aymara, Food&Wine, EatPeru

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin
  • Tipy a triky

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin

Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami. ...
AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč