Recepty s bujonem
Bujón (či bouillon) je silný vývar, který se připravuje vařením masa, kostí, zeleniny, bylinek a koření. Chuťově bohatý bujón se používá do základu polévek, omáček či rizota. Podle typu použitého masa potom vzniká hovězí, kuřecí, telecí či rybí bujon. Maso ale lze zcela vynechat a pak je výsledkem bujon zeleninový.
...
- Bujón se vaří velmi pomalu na nízkém plameni, aby se uvolnila chuť, aroma a všechny výživné látky z masa, kostí a zeleniny.
- Během vaření se na povrchu bujonu může tvořit pěna. Tuto pěnu je dobré pravidelně odstraňovat, aby byl výsledný vývar čirý a bez kalu.
- Domácí příprava bujonu vyžaduje hodně času. Proto se v mnohých receptech a domácím vaření tímto názvem označuje především polotovar v podobě dehydratovaného bujonu, který se rozpustí v horké vodě. Může mít podobu tuhé kostky, nebo hustého želé.
Celý popis