Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty s hovězími dršťkami

V kuchyni a v našich končinách se pod pojmem dršťky (držky, držťky) rozumí hovězí žaludek. Povrch očištěných drštěk je lesklý, nelepivý, smetanově bílé barvy s nádechem do žluta. Jde o zajímavou a levnou surovinu pro kreativní vaření. V české kuchyni se nejčastěji setkáme s dršťkovou polévkou, zadělávanými dršťkami nebo dršťkami na paprice. Ve francouzské gastronomii jsou nedílnou součástí andouillette, možná jste se setkali s tradičním normandským receptem tripes à la mode de Caen (dršťky na caenský způsob). Při návštěvě Skotska můžete ochutnat haggis, pokrm připravený z vnitřností, ve kterém nechybí ani skopové žaludky. 

...

  
Pikošky o dršťkách:

  • Držky se konzumují po celém světě již celá staletí. Ve starověkém Římě je například používali k přípravě klobás.
  • V italské Florencii si na dršťkách pochutnáte, pokud si objednáte lampredotto – dršťkový hambuger.
  • V dávné minulosti byla tato surovina považována za levné a dostupné afrodiziakum.
  • V Turecku je populární ranní zakysaná smetanová polévka z ovčích dršťek a chilli İşkembe çorbas.
  • V Panamě se zase vaří tradiční dršťková polévka mondongada, vždy když se postaví střecha na novém domě.
  • V Salvádoru se vaří dršťková polévka pod názvem „sopa de pata“ a přidává se do ní surovina, nad kterou by se milovníkovi tradiční české hospodské dršťkové zastavil rozum – banány.
  •  

Celý popis